Η οικονομική κρίση μας κάνει φτωχότερους αλλά…η κρίση των σχέσεων μας κάνει δυστυχισμένους !

Πολλά έχουν γραφτεί για ένα ερώτημα που απασχολεί τον άνθρωπο από την αυγή της ιστορίας του : “υπάρχει ζωή μετά τον θάνατο;”

Σε αυτά τα άρθρα λέω να προσπεράσουμε αυτό το ερώτημα που αφορά το επέκεινα και να σταθούμε σε ένα άλλο μεγάλο ερώτημα που αφορά το εδώ και τώρα : Υπάρχει ζωή πριν το θάνατο; Το θέμα δεν είναι αν απλά κάποιος έχει καρδιοαναπνευστική και εγκεφαλική λειτουργία. Αυτό αφορά το βιολογικό μέρος της ύπαρξης, την επιστημονική προσέγγιση. Εγώ ξέρω όμως ότι δεν είμαστε φυτά, γι’ αυτό το πότισμα με νερό δεν μας αρκεί. Έχουμε συναισθήματα, αναπτύσσουμε κοινωνικότητα, έχουμε ανάγκη να εισπράττουμε τρυφερότητα, μια καλή κουβέντα, αγάπη.

Το θέμα λοιπόν δεν είναι απλά να ζούμε, με τη βιολογική έννοια, αλλά να Ζούμε μια άφθονη ζωή!

Μου έδωσε τη χάρη ο Θεός να έχω μιλήσει και γνωρίσει πολλούς ανθρώπους. Ανάμεσα σε αυτούς γνώρισα πολύ φτωχούς, πολύ πλούσιους, κάποιους διάσημους. Απλά θα επιβεβαιώσω κάτι ήδη γνωστό : o πλούτος και η φήμη δεν εξασφαλίζουν την ευτυχία. Επίσης η φτώχεια δεν είναι απαραιτήτως συνώνυμη της δυστυχίας (δεν αναφέρομαι στην έλλειψη τροφής και στέγης).

Μπορούμε λοιπόν να πούμε ότι ανεξαρτήτως των υλικών (όταν υπάρχουν τα απαραίτητα) μπορεί ο φτωχός εν μέσω ελλείψεων να έχει άφθονη ζωή και τελικά να ζει ευτυχισμένος. Από την άλλη, ένας πολύ πλούσιος να ζει πνιγμένος στο άγχος και τη δυστυχία διότι θα έχει άφθονα υλικά μεν, αλλά όχι άφθονη ζωή!

Τροφοδότης γνήσιας, πραγματικής, άφθονης ζωής, είναι ο Ιησούς Χριστός. Ο μόνος που είπε “Εγώ είμαι η ζωή…” (Ιωάν. 11ια΄/25, 14ιδ΄/6). Μάλιστα η πρόθεσή Του δεν είναι απλά να μας δώσει ζωή για να ζήσουμε βιολογικά, αλλά να μας δώσει Άφθονη Ζωή (Ιωάν. 10ι΄/10) για να ζήσουμε με καρπό ειρήνης και χαράς! Είτε λοιπόν είσαι πλούσιος είτε φτωχός, ο Θεός είναι Δημιουργός σου (Παροιμ. 22κβ΄/3) και θέλει να σου δώσει άφθονη ζωή την οποία δεν μπορείς να κερδίσεις με τον πλούτο ούτε με τη φτώχεια της τσέπης σου, αλλά με την προσφερόμενη καρδιά σου όπως θα δούμε αργότερα..! Το αν ΖΩ λοιπόν σήμερα δεν εξαρτάται μόνο από τη βιολογική λειτουργία. Ούτε τη ζωή μου καθορίζει η οικονομική μου κατάσταση. Αν επιθυμώ Άφθονη Ζωή, είναι καλό να στραφώ προς την πηγή της που είναι ο Θεός.

Δια του Χριστού ο Θεός έκανε τα πάντα. Χρειάζεται να πιστέψω πως ο Θεός δεν έχει μόνο δημιουργική δύναμη π.χ. από το απόλυτο τίποτα να φτιάξει ένα σύμπαν, αλλά και θαυμαστή δύναμη ανοικοδόμησης π.χ. να κάνει ξερά οστά να ξαναγίνουν Άνθρωποι! Μην απογοητεύεσαι αλλά σήμερα πάρε θάρρος. Όπως κι αν είναι η ζωή σου, ο Θεός μπορεί να ανασυνθέσει, να ανοικοδομήσει, να την αναβαθμίσει!

Αν λοιπόν είσαι άνθρωπος που έως σήμερα δεν έχεις βρει το Θεό, νιώθεις να έχεις “αποξηρανθεί” και ποθείς αυτή την άφθονη ζωή, με τις πρακτικές οδηγίες που ο ίδιος ο Ιησούς δίνει και τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος, να ξέρεις πως θα τη λάβεις!

Αν από την άλλη είσαι συνειδητός αναγεννημένος χριστιανός αλλά νιώθεις την πνευματική σου ζωή να “αποξηραίνεται” και κάθε φορά που διαβάζεις στην προς Γαλάτες ότι καρπός του Πνεύματος είναι και η ειρήνη και η χαρά που εσύ δεν έχεις, μη λυπάσαι και μην αφήνεις τον εαυτό σου σε απορία.

Θα αναβαθμιστεί η πνευματική μας ζωή αν στραφούμε κατ’ ευθείαν στην πηγή της που είναι ο Ιησούς Χριστός και αν ενσκύψουμε ευλαβικά στις οδηγίες Του που θα δούμε μαζί.

Ας ζητήσουμε από τον Κύριο να αυξήσει την πίστη μας, να μας εξοπλίσει με δύναμη Αγίου Πνεύματος, να ανοίξει το νου και την καρδιά μας και, ας δούμε μερικά σημεία από το λόγο του Θεού, που για άλλη μια φορά θα αλλάξουν προς το καλύτερο τη ζωή μας…

Είδαμε  προηγουμένος πως στον άνθρωπο δεν αρκεί η βιολογική ζωή. Έτσι, έχει λογική η ερώτηση: “Υπάρχει ζωή ΠΡΙΝ το θάνατο;” Ζούμε μια “άφθονη Ζωή”; Επίσης όλοι υποθέτω συμφωνούμε, πως τα υλικά αγαθά βεβαίως βοηθούν τη ζωή μας, αλλά δεν καθορίζουν την ευτυχία μας. Και “…εάν κάποιου του περισσεύουν, δεν εξαρτάται η ΖΩΗ του από τα υπάρχοντά του” (Λουκ. 12ιβ΄/15)

Χρειαζόμαστε λοιπόν την Άφθονη Ζωή που ο Χριστός δίνει. Όταν η ζωή δεν έχει χαρά, όταν λείπει η ειρήνη, τότε παύει να είναι Ζωή και γίνεται απλά ένα βιολογικό φαινόμενο! Στην προς Γαλάτες επιστολή αναφέρονται τα συστατικά του καρπού της εν πνεύματι ζωής, μεταξύ των οποίων Χαρά και Ειρήνη. Στη δική μου ζωή όμως, υπάρχει πραγματική χαρά; Υπάρχει πραγματική ειρήνη;

Σύμφωνα με την Αγία Γραφή, το ύψιστο ζητούμενο για να είμαστε ολοκληρωμένοι ως οντότητες, για να βρούμε την αιτία της ύπαρξής μας αλλά και τον προορισμό μας, για να είμαστε γνήσια παιδιά το Θεού, είναι… οι ΣΧΕΣΕΙΣ μας.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε (και θα το δούμε πιο κάτω) πως η ίδια η Αγία Γραφή κρέμεται κυριολεκτικά από το ζήτημα των ΣΧΕΣΕΩΝ μας! Αν αποκόψουμε το δεσμό της Αγίας Γραφής με τις Σχέσεις, τότε αυτή γίνεται θεολογία χωρίς αντίκρυσμα στη δική μας ζωή, που δεν στέκεται ΠΟΥΘΕΝΑ, διότι όπως ήδη είπαμε, κυριολεκτικά κρέμεται από τις Σχέσεις.

Ας αφήσουμε όμως τον ίδιον τον Κύριο να επιβεβαιώσει τα παραπάνω λέξη προς λέξη…

Κάποτε Τον πλησίασε ένας νομικός ρωτώντας ποια είναι η Μεγάλη εντολή (Ματθ. 22κβ΄/35-36). Ο Ιησούς επικέντρωσε σε δύο θεμελιώδεις αρχές. Να αγαπάς τον Θεό με όλη σου την ύπαρξη και, τον πλησίον σου όπως τον εαυτό σου. Ο Χριστός διδάσκει ότι ΔΕΝ υπάρχει μεγαλύτερη εντολή από αυτές (Μαρκ. 12ιβ΄/31). Με άλλα λόγια λοιπόν, ο Κύριος συνόψισε ολόκληρη τη διδασκαλία της Αγίας Γραφής στη Σχέση μας με τον Θεό και στη Σχέση μας με τους ανθρώπους. Επί λέξει πρόσθεσε: “..σε τούτες τις δύο εντολές, όλος ο Νόμος και οι Προφήτες κρέμονται” (Ματθ. 22κβ΄/40). “Νόμος και Προφήτες” είναι η Βίβλος στην ορολογία και οικονομία της εποχής.

Να λοιπόν μια βάση για να αρχίσουμε. Για να έχουμε πραγματική Ζωή, χρειαζόμαστε υγιείς, αγαπητικές Σχέσεις. Με τον Θεό, αλλά και τους ανθρώπους! Σ αυτόν τον νομικό ο Κύριος δίνει μια πολύτιμη συμβουλή: “…κάνε λοιπόν αυτό και θα… ΖΗΣΕΙΣ”!!! (Λουκ. 10ι΄/28)

Μοιάζει απίστευτο αλλά ολόκληρη η ανθρώπινη ιστορία, κάθε παρέμβαση του Θεού σε αυτή, από τη Γένεση ως την Αποκάλυψη, ο Νόμος, οι προφήτες, ο ερχομός του Χριστού, η Σταύρωση και η Ανάσταση, η παράταση του χρόνου μέχρι σήμερα, σκοπό έχουν απλά να αναπτύξουμε Σχέσεις Αγάπης με τον Θεό και τον πλησίον μας.

Αυτό αποτελεί το κύριο ζητούμενο, τον κύριο όγκο της διδασκαλίας της Αγίας Γραφής.

“Να αγαπήσεις Κύριο τον Θεό σου… Να αγαπησεις τον πλησίον σου” Στις λίγες αυτές λέξεις περιληπτικά αποκαλύπτεται το κλειδί της Ζωής. Το κλειδί που ξεκλειδώνει σήμερα την πόρτα της ευτυχίας, της χαράς, της ψυχικής ειρήνης και τελικά στεφανώνει τον άνθρωπο με το “βραβείο” της αιωνιότητας! Το σήμερα και το πάντα έχουν να κάνουν με τις Σχέσεις μου!

Ο Λόγος του Θεού δεν είναι όπως η θεολογία των θεολόγων. Έχει Δύναμη! Είναι αλήθεια και Ζωή! Δεν περιέχει μόνο θεωρητικές θεολογικές θέσεις αλλά δίνει πρακτικές οδηγίες και κατεύθυνση για την καθημερινή μας πορεία η οποία μπορεί να περνά συχνά από καυτές ερήμους, αλλά “ζεσταίνοντας” τη Σχέση μας με τον Κύριο, θα δούμε βράχους που θα εκτινάξουν νερό και μάνα να πέφτει από τον ουρανό.

Είδαμε λοιπόν ότι στις Σχέσεις μας βρίσκεται το κλειδί της Ζωής. Το θέμα τώρα είναι πώς θα χρησιμοποιήσουμε αυτό το κλειδί. Πώς “ξεκλειδώνουμε” τις Σχέσεις;

Δεν έχει άδικο να αναρωτηθεί κάποιος: “Υπάρχει ζωή ΠΡΙΝ το θάνατο;” Είναι ζωή αυτή που ζούμε; Πολλά πάνε από το κακό στο χειρότερο. Η ζωή είναι μια αδιάκοπη πάλη με τα κύματα. Έρχονται λίγες χαρές, παίρνουμε μία ανάσα και μετά άντε πάλι.. “Μία χαρά και δύο τρομάρες” λέει ο λαός μας.

Είδαμε στα προηγούμενα άρθρα αυτής της σειράς πως ούτε η βιολογική λειτουργία ούτε η αφθονία στα υλικά αγαθά, είναι αρκετά για μια Άφθονη Ζωή που θα καρποφορεί Χαρά και Ειρήνη.

Ο Ιησούς Χριστός όμως προσφέρει Άφθονη Ζωή (Ιωάν. 10ι΄/10) όχι μόνο κατα το πέρασμά μας στην αιωνιότητα αλλά ήδη από σήμερα, καθώς η Βασιλεία Του εισέρχεται εντός μας.

Το κλειδί, όπως είδαμε στο προηγούμενο, είναι οι Σχέσεις Αγάπης με Θεό και ανθρώπους. Αν θέλω να καρποφορήσω χαρά και ειρήνη θα πρέπει να περάσω από το δρόμο της Αγάπης. Δεν είναι τυχαίο ότι στον καρπό του πνεύματος, πρώτα αναφέρεται η Αγάπη και μετά χαρά και ειρήνη (Γαλ. 5ε΄/22).

Αν σήμερα νοιώθω να χάνεται από τη ζωή μου η χαρά και η ειρήνη, καλό θα είναι να πάψω να τις αναζητώ στα περισσότερα χρήματα, στην καλύτερη εργασία, στις ωραίες διακοπές. Καλά είναι κι αυτά, όμως η οδός προς τη χαρά και την ειρήνη λέγεται Αγάπη!

Νόμος και Προφήτες κρέμονται από το να Αγαπήσεις τον Θεό με όλο σου το είναι και τον πλησίον σου όπως τον εαυτό σου (Ματθ. 22κβ΄/40)

Είναι βέβαιο πως όχι μόνο η πνευματική μας ζωή θα αναβαθμιστεί, αλλά ολόκληρη η ζωή μας θα γίνει άφθονη και, καρποφορία χαράς και ειρήνης θα επέλθει, αν αγαπήσουμε Θεό και ανθρώπους.

Πριν όμως δούμε τι σημαίνει να Αγαπάς Θεό και ανθρώπους, θα πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι ξέρουμε τι σημαίνει Αγάπη!

Ένας διάσημος τραγουδιστής, φωνάζει από την εξέδρα της συναυλίας προς το πλήθος που τον ακούει : “Σας αγαπώ!”. Μπορεί κάποιος να θεωρεί ότι αυτό είναι αγάπη; Αν επιχειρήσεις να μπεις στο συναυλιακό χώρο χωρίς εισιτήριο θα σε σταματήσουν. “Μα, ο τραγουδιστής με αγαπάει! Ρωτήστε τον!” μπορείς να τους πεις για να εισπράξεις χαμόγελα, αλλά μάλλον άλλα πράγματα θα εισπράξεις(…) Έστω όμως κι αν μπουν στον κόπο να ρωτήσουν τον τραγουδιστή, μη φαντάζεσαι ότι θα δηλώσει ενθουσιασμένος από την αγάπη του για εσένα!

Ο ερωτευμένος νέος λέει στη νέα του “σε αγαπώ” κι αυτό μπορεί κάποιος να το θεωρεί μια αγάπη και μάλιστα πολυτραγουδισμένη.

Και βέβαια παροιμιώδης για την ανιδιοτέλειά της είναι η μητρική αγάπη!

Για ποια αγάπη λοιπόν μιλάμε; Πολλοί κάνουν λόγο για διαφορετικά είδη αγάπης. Είναι έτσι;

Όχι βέβαια! Η Αγάπη είναι ΜΙΑ και θα ανοίξει πολύ ο πνευματικός ορίζοντάς μας αν την εντοπίσουμε στη βιβλική της έννοια.

Καλό θα είναι να ξεχάσουμε οτιδήποτε ξέραμε σαν αγάπη και, να παρουσιάσουμε στον Κύριο την καρδιά μας χωρίς δικές μας σημειώσεις ή μουτζούρες, αλλά σαν ένα λευκό χαρτί ώστε να γράψει ο Θεός τι Εκείνος λέει ότι είναι Αγάπη.

Θα δούμε ότι η γνήσια Αγάπη δεν είναι συναίσθημα αλλά μπορεί να συνοδεύει τα συναισθήματα!

Έτσι, η Αγάπη είναι δυνατόν να εκδηλώνεται μέσα από ένα συναίσθημα όπως π.χ. τον έρωτα. Δεν είναι όμως ο έρωτας Αγάπη. Μπορεί βαθιά ανιδιοτελής Αγάπη να εκδηλώνεται μέσα από το μητρικό ένστικτο και συναίσθημα. Δεν είναι όμως η μητρότητα Αγάπη.

Η Αγάπη είναι ζήτημα καρδιάς αλλά δεν είναι μόνο καρδιακή υπόθεση. Είναι και θέμα διανοητικής βούλησης. Μη σου φανεί παράξενο αυτό. Ο Κύριος δεν ζήτησε να Τον αγαπάμε μόνο με όλη μας την καρδιά αλλά και με όλη μας τη… διάνοια (Μαρκ. 12ιβ΄/30) και έτσι ρίχνει νέο φως στην έννοια της Αγάπης. Ας τα δούμε όμως αναλυτικότερα αυτά…

Αν δεν έχω χαρά και ειρήνη αναρωτιέμαι : “είναι ζωή αυτή; Υπάρχει ζωή ΠΡΙΝ το θάνατο;” Ο Χριστός όμως μας προσφέρει Ζωή Άφθονη! (Ιωάν. 10ι΄/10) Το κλειδί; – Οι Σχέσεις Αγάπης!

Ας διαγράψουμε όσα ξέραμε από τον κόσμο για το ΤΙ είναι Αγάπη και ας αναζητήσουμε τη βιβλική της  έννοια.

Μία μόνο λέξη που να περιγράφει την Αγάπη; -“Θυσία”!

Να θυσιάζω από τα υπάρχοντά μου, από το χρόνο μου, από τον εγωισμό μου για κάποιον άλλον.

Θυσιάζω όχι από πλεονάσματα ή υπόλοιπα, αλλά από τα καλύτερα! Ο Ουράνιος Πατέρας μας πρόσφερε τον Υιό Του. Όχι κάτι από τα άφθονα κτιστά δημιουργήματά Του. Θα μπορούσε ακόμα να ενσαρκωθεί ο Ίδιος ο Πατέρας και να εκτελέσει τη διακονία της λύτρωσης. Για κάθε πατέρα είναι προτιμότερο να πεθάνει ο ίδιος παρά το παιδί του. Έχει περισσότερο πόνο για εμένα η θυσία του παιδιού μου παρά η δική μου. Όμως πρόσφερε την ύψιστη θυσία! Τον μόνο Του Υιό!

Σου χαρίζω μια από τις μπλούζες μου και αυτό είναι βέβαια φιλανθρωπία.

Αγάπη όμως είναι να σου δώσω την αγαπημένη μου μπλούζα επειδή όταν τη φορούσα είδα ότι σου άρεσε. Το έχω κάνει αυτό στο γιο μου. Θα το έκανα όμως για έναν αδελφό μου ή για έναν συνάδελφό μου, ή για το ζητιάνο της γωνίας, ή για εκείνον που πολύ “μου έχει μπει στη μύτη” τελευταία; Βλέπετε..δεν είμαι απλά φιλάνθρωπος για τον γιο μου αλλά τον Αγαπώ με τη Βιβλική έννοια.

Η γυναίκα μου για το τάδε θέμα έχει άδικο και αργά ή γρήγορα θα ζητήσει συγγνώμη. Μπορώ όμως να θυσιάσω από τον εγωισμό μου και να επιδιώξω πρώτος συμφιλίωση; Ο Θεός πρώτος μας αγάπησε! Ο Χριστός όχι απλά μας συγχώρεσε αλλά έδωσε για εμάς τη ζωή Του ενώ ήμασταν ακόμα αμαρτωλοί!!

Αλήθεια, θυσιάζω τη ζωή μου για το μόνο άνθρωπο που η Γραφή λέει ότι είμαστε ΜΙΑ σάρκα;

Θα μου πεις.. “αν συγχωρούμε συνέχεια, θα το εκμεταλλεύονται!”

Θα σου πω.. “έτσι σκέπτεται ο Χριστός για εμάς;”

Θα συζητήσω για το δίκαιο μαζί της αλλά με Βιβλική Αγάπη! Όπως ο Χριστός με την Εκκλησία Του.

Το έχω προσέξει. Όταν προσεύχομαι για τα αδικήματά μου προς το Θεό ζητώ έλεος. Όταν προσεύχομαι για τις αδικίες των άλλων προς εμένα, ζητώ δικαιοσύνη. “Δείξε Κύριε το δίκαιο!!”

ΠΟΤΕ όμως δεν ζήτησα από το Θεό δικαιοσύνη για τα δικά μου αδικήματα. Α, όχι! Γι αυτά ζητώ πάντα έλεος. Δεν ζητώ το ίδιο εύκολα το έλεος του Θεού για τα αδικήματα των άλλων εναντίον μου! Έχω κενό Βιβλικής Αγάπης.

Φεύγοντας από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται ο τάδε αδελφός, είχα ήσυχη τη συνείδησή μου ότι έκανα το Έργο του Θεού. Με τη Χάρη του Θεού είχα αποδώσει κάτι καλό. Όντως μια εκδήλωση φιλαδελφείας.

Αν στο νοσοκομείο ήταν η κόρη μου δεν θα σκεφτόμουν ότι κάτι αποδίδω για το Έργο του Θεού. Εδώ η αγάπη είναι προσωπική μου υπόθεση. Δεν είμαι απλά φιλάδελφος για την κόρη μου. Βλέπετε..την Αγαπώ με τη Βιβλική έννοια.

Καλά όλα αυτά, αλλά για το παιδί μου έχω στην καρδιά μου αυτήν την Αγάπη. Για τους άλλους δεν μπορώ να νιώσω το ίδιο…

Εδώ λοιπόν υπεισέρχεται μια επαναστατική μέθοδος την οποία εγκαινίασε στην ανθρωπότητα ο Λόγος του Θεού για να μας βοηθήσει να αγαπάμε βιβλικά : Η παρέμβαση της Διάνοιας στην άσκηση Αγάπης.

Είδαμε  πως ο Ιησούς Χριστός χαρίζει Ζωή και μάλιστα περίσσια-άφθονη (Ιωάν.10ι΄/10). Ζωή με χαρά και ειρήνη, το μέτρο των οποίων εξαρτάται από τις Σχέσεις Αγάπης.

Από αυτές κυριολεκτικά κρέμεται η Αγία Γραφή (Ματθ.22κβ΄/40). Βιβλική Αγάπη σημαίνει Θυσία! Θυσία του εγωισμού μου, της φιλαργυρίας μου, θυσία κόπου και χρόνου. Και τι γίνεται αν αυτά δεν τα χωρά η καρδιά; Εδώ ακριβώς ερχόμαστε στο Κλειδί που προσφέρει στον άνθρωπο ο Λόγος του Θεού. Η παρέμβαση της Διάνοιας στην άσκηση της Αγάπης !

Για να δεχτεί κάποιος τον Κύριο, χρειάζεται να ανοίξει η καρδιά του. Στις Πράξεις βλέπουμε ότι “…ὁ κύριος διήνοιξεν τὴν καρδίαν” της Λυδίας ώστε να αγγιχτεί για πρώτη φορά από το ευαγγέλιο της σωτηρίας. Είναι θαυμάσιο να έχουμε δεχτεί το Χριστό κάποτε στην καρδιά μας αλλά όχι αρκετό. Χρειάζεται να Τον γνωρίζουμε όλο και περισσότερο, όλο και βαθύτερα.

Σε αυτό συνεργεί η διάνοια!

Βλέπουμε στη Κ.Διαθήκη ότι ενώ οι μαθητές ακολουθούσαν τον Κύριο για αρκετό διάστημα, δεν γνώριζαν αρκετά γι Αυτόν, οπότε χρειάστηκε να ανοίξει το νου τους για να Τον γνωρίσουν καλύτερα, κατανοώντας τις Γραφές (Λουκ. 24κδ΄/45)

Άλλωστε ο Χριστός “…μας έχει δώσει διάνοια-νου, ώστε να γνωρίζουμε τον Αληθινό” (Α΄Ιωάν.5ε΄/20) Προσέξτε, όχι για να “γνωρίΣουμε” αλλά για να “γνωρίΖουμε τον Αληθινό”

Το Άγιο Πνεύμα κάνει διάνοιξη του νου μου ώστε να “γνωρίΖω” (κατ’ εξακολούθηση) τον Αληθινό, όλο και περισσότερο, όλο και βαθύτερα. Και όσο βαθύτερα γνωρίζω τον Κύριο τόσο περισσότερους λόγους βρίσκω να τον αγαπώ. Και η απόδειξη ότι αγαπώ τον αόρατο Θεό είναι ότι αγαπώ την εικόνα Του που είναι ο άνθρωπος. Και αν η Αγάπη μου τείνει να μοιάζει με τη δική Του, προσεγγίζω τη Βιβλική Αγάπη, που συν τω χρόνω, διδάσκομαι από το Άγιο Πνεύμα να αποδίδω στο συνάνθρωπο. Μέσα από αυτή την αλυσιδωτή αντίδραση Αγάπης που αφετηρία της έχει το Χριστό, αρχίζω να απολαμβάνω χαρά και ειρήνη, μια νέα ζωή άφθονη!

Ο χριστιανός, κάποτε-κάποτε χάνει την αίσθηση της Άφθονης Ζωής. Μοιάζει να μην έχει πλέον ειρήνη και χαρά. Σαν να ξεδιψούσε από μια πηγή που πλέον το νερό της λιγοστεύει…

Τι συμβαίνει; Η καρδιά μου αρχίζει να αποκάμει. Διψά χωρίς να ξεδιψά. Η καρδιά μου αρχίζει να “κρυώνει”. Θα δούμε όμως ότι δεν διψώ επειδή στερεύει η πηγή, αλλά επειδή έπαψα να πίνω αρκετό από το δικό της νερό. “Κρυώνει” η καρδιά επειδή απομακρύνομαι από τη φωτιά..

Τι να κάνω όμως; Δεν το θέλω αλλά… η καρδιά μου ατονεί !

Αν λοιπόν η καρδιά μου ατονεί, με τη βοήθεια του Αγίου Πνεύματος θα τη στηρίξει η διάνοια.

Μη φοβάσαι. Δεν θα σε αφήσει ο Θεός επειδή “κρυώνει” η καρδιά σου. Ο Κύριος σε διδάσκει ένα νέο μάθημα που είναι το να αγαπάς ΚΑΙ με τη διάνοιά σου!

Αυτό μπορεί να φανεί λίγο παράξενο στους ρομαντικούς… Πώς είναι δυνατόν να εμπλέκουμε τη νόηση σε ένα κατ εξοχήν καρδιακό ζήτημα που είναι η αγάπη; Κι όμως… Ο Θεός θέλει να Τον αγαπάμε ΚΑΙ με τη διάνοιά μας! (Μαρκ. 12ιβ΄/30) Μια εκπληκτική παρέμβαση του Κυρίου στην ανθρώπινη κατανόηση. Η αγάπη δεν είναι μόνο καρδιακό ζήτημα αλλά ΚΑΙ διανοητικό! Αυτό ανοίγει νέους ορίζοντες στις διαπροσωπικές σχέσεις προσφέροντας θαυμάσιες πληροφορίες αλλά και ευκαιρίες για καλό αγώνα στον άνθρωπο του Θεού!

Αν λοιπόν δεν “σου πάει η καρδιά” να αγαπήσεις κάποιον, ας σε πάει η διάνοια!

ΕΠΕΛΕΞΕ διανοητικά να τον αγαπήσεις και να δεις που τελικά αυτό θα ξεχειλίσει και στην καρδιά.

Πώς μπορώ να αγαπήσω διανοητικά ώστε να βοηθήσω την καρδιά μου να “ξεπαγώσει”; Πώς γίνεται αυτό στην πράξη;

Ζούμε στ’ αλήθεια; Ζούμε Άφθονη Ζωή απολαμβάνοντας χαρά και ειρήνη;

Το κλειδί στο θέμα δεν είναι τα υλικά (όταν υπάρχουν τα απαραίτητα) αλλά οι Σχέσεις μου με Θεό και ανθρώπους. Και επειδή η καρδιά ατονεί, η διάνοια είναι δυνατόν να βοηθήσει με τη βοήθεια του Αγίου Πνεύματος!

Δηλαδή;

“Αδελφέ μου τον τελευταίο καιρό δεν πηγαίνω εκκλησία. Νοιώθω την καρδιά μου άτονη χωρίς πνευματική ζέστη”

Αν δεν μπορείς να πας στην εκκλησία με την καρδιά σου , πήγαινε με… τα πόδια!

Το μόνο που χρειάζεται είναι μια εντολή του νου. Δεν νοιώθω να πάω εκκλησία αλλά τελικά μπορώ να ΕΠΙΛΕΞΩ να πάω…

Τότε θα μπεις στην εκκλησία με τη διάνοια, αλλά θα βγεις με γεμάτη καρδιά! Δυνάμωσε τη διάνοιά σου και θα γεμίσει κι η καρδιά σου!

“Πώς να αγαπήσω αυτόν τον άνθρωπο; Είναι δύστροπος, η καρδιά μου τον αποστρέφεται”.

Αν η καρδιά μου δεν αγαπά, μπορώ να ΕΠΙΛΕΞΩ να αγαπήσω. Συγγνώμη για την απλοϊκότητα αλλά θα αγοράσω ένα κουτάκι από τις καραμέλες που μου αρέσουν και θα του τις δώσω. Η διάνοιά σου θα σε οδηγήσει πιο κοντά σε έναν συνάνθρωπο και θα δεις λίγο μετά, θα γεμίσει και η καρδιά σου, ανεξάρτητα από το τι θα κάνει η δική του καρδιά.

“Ε όχι δα, μετά από τόσα χρόνια γάμου, δεν χρειάζεται ραβασάκια η γυναίκα μου..” Αδελφέ μου, αυτό δεν το λέει η διάνοιά σου αλλά η παγωμένη καρδιά σου. Βάλε το μυαλό σου να δουλέψει και σπάσε τον πάγο! Η Νύφη ΠΑΝΤΑ έχει ανάγκη τα γλυκά λόγια του Νυμφίου…

Πήγαινε ρώτησε τη γυναίκα σου “ξέρεις ότι θα έδινα τη ζωή μου για εσένα;” και αν σου απαντήσει ΝΑΙ να δεις πόσο ευλογημένος Άντρας θα νοιώσεις…

Αν σου πει ΟΧΙ ή ακόμα χειρότερα αν γελάσει… κλάψε ! Εσύ μεν στην καρδιά σου την Αγαπάς, αλλά η διάνοιά σου δεν δούλεψε ποτέ στο πώς θα το ΞΕΡΕΙ εκείνη. Κι έτσι, δεν έχετε ειρήνη και περιμένετε να έρθει από μόνη της…

Ο Θεός είναι Αγάπη αλλά όχι μια κρυφή Αγάπη. Με λόγια ευλογημένα μιλά για την Αγάπη Του και ταυτόχρονα ΠΡΑΤΤΕΙ Αγάπη που καταλαβαίνουμε διότι την εισπράττουμε!

1) Μιλώ για την αγάπη μου στους αγαπημένους μου;

Και 2) μετά, ΠΡΑΤΤΩ Αγάπη;

Εξήγησε στους δικούς σου πόσο τους αγαπάς και μη θεωρείς δεδομένο ότι το ξέρουν. Μετά, κάνε ΠΡΑΞΗ την Αγάπη σου.

Θυμήσου…Δεν εισπράττουν, αν δεν πράττω.

Ίσως φαίνεται λίγο περίεργη η έννοια της διανοητικής πρακτικής αγάπης αλλά ο Κύριος τη θέλει (Μαρκ. 12ιβ΄/30). Φαίνεται περίεργο, αλλά είναι αποτελεσματικό!

Όταν δεν νιώθω αγάπη στην καρδιά, τότε ΕΠΙΛΕΓΩ να αγαπήσω και αυτό θα ξεχειλίσει και προς την καρδιά.

Ο Κύριος μας έδωσε νου για να ΕΠΙΛΕΞΟΥΜΕ το καλό (Ιώβ 34λδ΄/4). Και “επιλέγω το καλό” σημαίνει “επιλέγω να αγαπώ”

Βέβαια, χωμάτινοι είμαστε και η “δύσκολη ώρα” θα έρθει.. Τότε;

Το συντομότερο αποκατάσταση! Μη περάσει ούτε μια νύχτα! Όχι “μούτρα” όχι “τιμωρίες” όχι απειλές…

Πώς;

ΕΠΙΛΕΓΟΝΤΑΣ να “χαμηλώσω”…

Μα, αν φταίει ο άλλος ;

Ο Χριστός έφταιγε; Κι όμως Εκείνος χαμήλωσε.. ξέρεις πόσο; Από τον Ουρανό ως τη Γη!

Βάλε το μυαλό σου να συνεργαστεί με το Άγιο Πνεύμα και μαζί καταστρώστε σχέδια Αγάπης.

Μην περιμένεις πότε θα έρθει η χαρά και η ειρήνη αλλά να τις φέρεις ΕΔΩ και ΤΩΡΑ για εσένα, τον οίκο σου, την αδελφότητα!

Ζέστανε τις σχέσεις σου με Θεό και ανθρώπους και θα δεις πως ανεξαρτήτως υλικών (όταν έχεις τα απαραίτητα), η ζωή σου θα γίνει πιο γλυκιά και θα αναβαθμιστείς πνευματικά.

Προσφέροντας στους άλλους, εμείς λαμβάνουμε! Ο καρπός του πνεύματος ξεκινά από Αγάπη και με αμεσότητα περνά στη χαρά και την ειρήνη!

Εμείς όμως πρέπει να αρχίσουμε. Να αρχίσουμε να ζούμε την Άφθονη Ζωή που ο Χριστός προσφέρει. Με όλη μας την καρδιά αλλά και τη διάνοια!

Όταν η καρδιά σου “παγώνει”, θυμήσου ότι έχεις διάνοια. Με τη βοήθεια του Αγίου Πνεύματος χρησιμοποίησέ τη στον πνευματικό σου αγώνα. Να εξουσιάσει στα μέλη σου. Να οδηγήσει τα βήματά σου εκεί που η καρδιά σου νοιώθει ένα αγκάθι και δεν μπορεί.

Μην περιμένεις πότε θα νοιώσεις αγάπη. Πράξε αγάπη!

Άφθονη Ζωή λοιπόν σημαίνει Ζωή με Αγάπη! Όσο περισσότερο και όσους περισσότερους αγαπώ τόσο περισσότερο χαρά και ειρήνη απολαμβάνω. Ξεκίνα σήμερα από το ίδιο σου το σπίτι. Ξέρει κάθε ένας ξεχωριστά στην οικογένειά σου ότι θα έδινες τη ζωή σου γι αυτούς; Μην απαντάς εσύ. Ζήτησε τις δικές τους απαντήσεις. Ρώτησέ τους έναν προς έναν σήμερα!

Μίλησε σήμερα με το ταίρι σου. Ήρεμα, όμορφα, με συνείδηση ότι τα χρόνια μας στη Γη είναι μετρημένα και η κλεψύδρα αδειάζει.. Απολογήσου. Ζήτησε τις συγγνώμες που ξέρεις ότι οφείλεις.

Ακόμα και για όσα είχες δίκιο, θυμήσου ότι μπορεί να αντέδρασες υπερβολικά εκρηκτικά.

Ζήτησε τη βοήθεια του Θεού και πάρε τα εργαλεία Του για να αρχίσεις έργα ανοικοδόμησης της ζωής σου και των αγαπημένων σου.

Είδες πόσο εύκολα φεύγει η χολή σαν ορμητικός χείμαρρος από το στόμα μας για τους άλλους;

Και βλέπεις πόσο δύσκολα βγαίνουν οι τρυφερές κουβέντες; Το “συγγνώμη”, το “σ’ αγαπώ”, μια στοργική αγκαλιά, ταπεινό πνεύμα. Εργαλεία Θεού!

Υπάρχουν άνθρωποι που ακούνε περισσότερη ώρα την ημέρα ραδιόφωνο και τηλεόραση παρά τα μέλη της οικογένειάς τους… Γυρνάς από την εργασία σου στο σπίτι και νομίζεις πως τώρα είναι η δική σου ώρα. Ενώ στην πραγματικότητα η δουλειά σου αρχίζει όταν μπαίνεις στο σπίτι!

Ακόμα κι αν ζεις μόνος, δημιούργησε τον κύκλο των αγαπημένων σου. Οι αδελφοί στην εκκλησία είναι μια θαυμάσια λύση. Πρόσφερέ τους μικρές θυσίες όπως ένα τσάι στο σπίτι σου, προσπάθησε να ακούς όχι μόνο να μιλάς, δείξε ενδιαφέρον για τα προβλήματά τους.

Όλα αυτά θα δώσουν σε εσένα χαρά και ειρήνη!

Αναλύσαμε στα προηγούμενα παραπέμποντας σε εδάφια. Η Αγία Γραφή “κρέμεται” από τις Σχέσεις μας με Θεό και ανθρώπους. Μην έχεις όνειρο να γίνεις υποδειγματικός θεολόγος. Γίνε υποδειγματικός Άνθρωπος. ΑΓΑΠΗΣΕ!

Ό, τι κάνεις στους οικειακούς σου, στους αδελφούς σου, στους συνανθρώπους σου, να ξέρεις… σε εσένα το κάνεις. Είτε καλό, είτε κακό. Αν ταράζεις τις σχέσεις σου, τον εαυτό σου ταράζεις!

Μπορεί να έχεις δοκιμάσει πολλά. Δοκίμασε παρακαλώ από σήμερα τη μέθοδο του Θεού.

Αν θες να είσαι εσύ ευτυχισμένος, προσπάθησε να κάνεις τους άλλους !

Το ξέρω ότι η καρδιά ίσως έχει κρυώσει με κάποια πρόσωπα. Ζήτησε τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος και κάνε την αρχή. Μη λες ότι μορφώνεται ο Χριστός μέσα σου. Κάνε τους άλλους να το πουν για σένα!

Μη στερείσαι άλλο την Άφθονη ζωή. Τώρα ξέρεις ποιο είναι το κλειδί της.

Μην πεις δεν μπορώ, δεν έχω το κουράγιο… Θυμήσου… ο Θεός δεν έχει μόνο δημιουργική δύναμη π.χ. από το απόλυτο τίποτα να φτιάξει ένα σύμπαν, αλλά και θαυμαστή δύναμη ανοικοδόμησης π.χ. να κάνει ξερά οστά να ξαναγίνουν Άνθρωποι! Μην απογοητεύεσαι αλλά σήμερα πάρε θάρρος. Όπως κι αν είναι η ζωή σου, ο Θεός μπορεί να ανασυνθέσει, να ανοικοδομήσει, να την αναβαθμίσει! ΝΙΚΗΣΕ τους άλλους με την Αγάπη σου! Μη σκεφτείς ότι το έχεις ήδη κάνει. Δοκίμασε να το κάνεις 70 φορές το 7 κάθε μέρα. Μην έχεις μόνο υψηλή διάκριση στα λάθη ώστε να ελέγχεις. Κοίτα να ψάχνεις και τα θετικά ώστε να επαινείς. Μιμήσου το Χριστό και κάνε την Αγάπη πράξη, που είναι …θυσία! Θα δεις… ό, τι κι αν προσφέρεις, σε εσένα θα επιστρέψει πολλαπλασίως.

“…κάνε λοιπόν αυτό και θα… ΖΗΣΕΙΣ”!!! (Λουκ. 10ι΄/28)

 
 

Write a comment:

Created by Artmaker © 2022