O Richard Wolff, διακεκριμένος Αμερικανός οικονομολόγος, καθηγητής κάποτε και του Πρωθυπουργού μας στο Πανεπιστήμιο Άμχερστ της Μασσαχουσέττης, σε διαλέξεις του για την οικονομική κρίση στη χώρα μας, υποστηρίζει μεταξύ άλλων τα εξής :

«Οι πολιτικοί στην Ελλάδα δεν εισέπρατταν σωστά φόρους από μεν τους πλουσίους για την εύνοιά τους, από δε το λαό για την ψήφο του. Οπότε, ήταν όλοι ευχαριστημένοι. Για να εξοικονομήσουν τα δημόσια έξοδα, προχωρούσαν στην εύκολη λύση, σε αλλεπάλληλους δανεισμούς. Ειδικά, μπαίνοντας στην Ευρ. Ένωση, επαναπαύθηκαν στα κοινοτικά κονδύλια. Κάποια στιγμή όμως οι δανειστές, είπαν, φτάνει πια, ως εδώ. Και ήλθε η κρίση.

Θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τα ελλείμματά τους, φορολογώντας τον πλούτο. Με σαφείς οικονομικούς υπολογισμούς, φορολογώντας τους πολυεκατομμυριούχους Έλληνες, το 1% του πληθυσμού, με φόρο 10% του χαρτοφυλακίου μετοχών και ομολόγων τους, χωρίς δηλαδή να τους αγγίξουν εισόδημα, κινητή κι ακίνητη περιουσία, θα καλύπτονταν όλα τα δημόσια ελλείμματα, χωρίς να χρειαστεί ΔΝΤ, Μνημόνιο και επώδυνα μέτρα για το υπόλοιπο 99% των Ελλήνων. Ή, επίσης, φορολογώντας το 10% των πιο πλούσιων Ελλήνων με 1% φόρο, πάλι το υπόλοιπο 90% θα απαλλάσσονταν.

Όμως όχι. Αντιμετωπίζουν την κρίση πάλι με δάνεια, επιβαρύνοντας αφόρητα τη μεσαία τάξη, οδηγούμενοι σε αδιέξοδο.»

Πηγή : Internet, ΥοuTube (από χρήστηjungleSLYreport),4-1-2011.

Aγαπητοί, δεν κάνουμε πολιτική, ούτε θεωρούμε αυθεντία τον άνθρωπο αυτόν και σίγουρα το ελληνικό πρόβλημα είναι πολυσύνθετο. Όμως, δε χρειάζεται να έχει κανείς πανεπιστημιακές γνώσεις στην οικονομία για να καταλάβει την αδικία. Αντί να σηκώσουν το βάρος των ελλειμμάτων οι λίγοι που υπερπλούτισαν στη χώρα τα τελευταία 35 χρόνια, γίνονται απανωτοί έντοκοι εξωτερικοί δανεισμοί και πλήττονται τα χαμηλά εισοδήματα, με μείωση μισθών, συντάξεων, απολύσεις, μειωμένο ωράριο, αυξήσεις σε Φ.Π.Α., καύσιμα, είδη πρώτης ανάγκης και άλλα μέτρα, αβάσταχτα και χωρίς αποτέλεσμα. Μάλιστα, η ίδια ακριβώς πολιτική, εφαρμόστηκε και εφαρμόζεται κατά γράμμα σε πολλές χώρες. Τυχαίο; Δε νομίζω …

Όλοι ψάχνουμε απάντηση σ’ αυτό το μεγάλο «γιατί». Σήμερα, όσο ποτέ, ο λόγος του Θεού είναι επίκαιρος, επαληθεύεται και απαντά σε όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας με «ανατριχιαστική» ακρίβεια. Μιλά για τη διαφθορά, τη διαπλοκή πολιτικής, νομοθετικής και οικονομικής εξουσίας: «ο όσιος χάθηκε από τη Γη, και ο ευθύς δεν υπάρχει μεταξύ των ανθρώπων..ετοιμάζουν τα χέρια τους για να κακοποιήσουν.. ο Άρχοντας απαιτεί, και ο Κριτής κρίνει με μισθό..και ο Μεγάλος προφέρει την πονηρή του επιθυμία, την οποία, συμπεριστρεφόμενοι («διαπλεκόμενοι»), την εκπληρώνουν» (Μιχαίας, 7-2). Μιλά για πλεονεξία, φιλαργυρία και αδικία σε παγκόσμια κλίμακα στους έσχατους καιρούς: «Στις έσχατες ημέρες θα έλθουν καιροί κακοί, γιατί οι άνθρωποι θα είναι φίλαυτοι, φιλάργυροι .. άσπλαχνοι, αδιάλλακτοι»(Β΄Τιμ.,3-1), «πονηροί άνθρωποι και γόηδες θα προκόψουν προς το χειρότερο, πλανώντες και πλανόμενοι»(Β΄Τιμ.,3-13). «Έπεσε η Βαβυλώνα η μεγάλη .. οι βασιλείς της Γης πόρνευσαν μαζί της και οι έμποροι της Γης πλούτισαν με την υπερβολή της εντρυφήσεως αυτής»(Αποκ.,18-3), «όποιος αδικεί, θα αδικεί πιο πολύ, κι ο μολυσμένος, θα μολυνθεί πιο πολύ»(Αποκ.,21-11). Μιλά για το φόβο και την ανασφάλεια των λαών για το μέλλον τους: «και επί Γης στενοχωρία εθνών σε απορία…οι άνθρωποι θα λιποψυχήσουν από το φόβο και την προσδοκία των επερχόμενων δεινών στην οικουμένη»(Λουκ. 21-25).

Τα γεγονότα λοιπόν πιστοποιούν την αλήθεια του Ευαγγελίου. Παίρνουμε απ’ Αυτό απαντήσεις και διαπιστώνουμε πως είναι τελευταίες ημέρες. Ας γίνει η διαπίστωση αυτή αφορμή για να ενσκήψουμε όλοι στη μελέτη του. Γιατί αν το διαβάσουμε με ειλικρίνεια, θα ανακαλύψουμε ότι περιέχει και πνευματική αλήθεια, ασύγκριτα σπουδαιότερη. Ποιά είναι αυτή; Ένα πρόσωπο. Τόσο απλά. Ο Ιησούς Χριστός. Είπε: «εγώ είμαι η Αλήθεια». Δεν είπε ποτέ του ψέματα και ότι υπόσχεση έδωσε την εκπλήρωσε. Είπε: «εγώ είμαι η Ζωή». Είναι ο μόνος που με τη δύναμη του Θεού ανέστησε νεκρούς και αναστήθηκε και ο Ίδιος. Είπε: «εγώ είμαι η Οδός». Όσοι Τον πίστεψαν και Τον ακολούθησαν έγιναν παιδιά του Θεού, και κέρδισαν την Αιώνια Ζωή.

Ας πλησιάσουμε το Χριστό. Όπως είμαστε, σήμερα, με τα λάθη, τα προβλήματα, τα αδιέξοδά μας. Μας καλεί και υπόσχεται: «ελάτε σε μένα όλοι οι κουρασμένοι και φορτωμένοι και εγώ θα σας αναπαύσω»(Ματθ. 11-28). Είναι Φως, θα μας φωτίσει το νου, όλη η γνώση που έχουμε αποκτήσει θα γίνει σοφία Θεού αν την περάσουμε μέσα από το πρίσμα του Ευαγγελίου. Κυρίως όμως θα μας ζεστάνει την καρδιά, θα τη θεραπεύσει, θα την αλλάξει, γιατί έχει τη δύναμη να το κάνει, θα τη γεμίσει με χαρά, παρηγοριά, με την αγάπη Του, γιατί είναι η ίδια η Αγάπη. Το απέδειξε, υποφέροντας σταυρικό θάνατο για τον καθένα από μας.

Ο Θεός να μας βοηθήσει, να κάνει χάρη και έλεος, να ξεπεράσουμε ως λαός, ως κράτος, αυτή τη μεγάλη δυσκολία. Όμως, όσοι αγαπάμε το Θεό, προειδοποιούμαστε από το Ευαγγέλιο και τα γεγονότα ότι ο ερχομός του Χριστού και η Βασιλεία του Θεού είναι πολύ κοντά: «Όταν αυτά αρχίσουν να γίνονται, ανακύψτε και σηκώστε τα κεφάλια σας, γιατί πλησιάζει η απολύτρωσή σας»(Λουκ.,21-28). Καλούμαστε να αφυπνιστούμε, να ετοιμάσουμε τους εαυτούς μας και να ομολογήσουμε το Χριστό στους συνανθρώπους μας.

Write a comment:

Created by Artmaker © 2022